Door Michael Muetstege

Illustratie Milo

vrijdag 9 augustus 2013

Nieuwe firmware van Phottix voor Odin Canon

Phottix heeft een nieuwe firmware uitgebracht voor hun Odin voor Canon.
De firmware 1.24 voor de eerste serie van de Phottix Odin voor Canon en de 2.03 firmware voor de tweede serie Odin's (deze zijn herkenbaar aan versie nummer 1.5).

Er worden in deze firmware een hoop bugs opgelost:
 1. verbeterde compatibiliteit met de OES M camera's.
 2. Oplossing voor gebruik met lichtmeters in manual mode.
 3. Tweede gordijn synchronisatie werkt nu beter met camera's die "radio wireless system" ondersteunen in hun menu (behalve voor de 1Dx)
 4. 1Dx mode is toegevoegd door de "+" toetst in combinatie met de "HS" toetst een tijdje tegelijk ingedrukt te houden.
 5. De Odin versie 1.5 kan na firmware update goed samenwerken met de eerste versie van de Odin.
 6. Er is een extra functie toegevoegd aan de Odin: ODS (deze is nog wel in beta status en staat voor Over Drive Sync).
Ik was zeer benieuwd naar de nieuwe ODS (Over Drive Sync) functie op de Odin omdat dit voor super sync een handige optie kan zijn. Wat doet ODS? ODS gebruik je in combinatie met studio flitsers of manual flitsers om boven de synchronisatie tijd van je camera gebruik te maken van flitslicht. Dit kan met behulp van een studio flitser, maar ook met een speedlite.

ODS gebruik je in combinatie met HSS, alleen zal de flitser niet via HSS techniek gaan flitsen. Wat er gebruikt wordt is super sync. De Odin transmitter staat in de HSS stand (HI stand) om te zorgen dat de flitser direct af gaat als de sluiter van de camera open gaat en om er voor te zorgen dat de sluitertijd van de camera boven de synchronisatie tijd ingesteld kan worden. De Odin receiver is verbonden via de sync poort. Het kanaal waar de flitser is ingesteld zet je op manual (vermogen maakt in dit geval niet uit) en de flitser zelf staat vaak in vol vermogen (dit is nodig om een zo lang mogelijke flits te krijgen). Met de ODS setting kun je nu de timing regelen van het flitsmoment om zo zwarte balken te voorkomen in de foto. In het voorbeeld heb ik een Canon 580EX II flitser manual in vol vermogen aangestuurd (ik bezit geen manual flitsers) met mijn Odin set. De camera settings zijn ISO 200 F8 1/800. Normaal gesproken had in met de Canon 580EX II in combinatie met de Odin en super sync techniek altijd een zwarte balk aan de bovenzijde van mijn foto (zie foto1), maar met ODS instelling op 2.0 is de balk weg (zie foto 2) maar er is wel minder flitslicht in de foto. Na verder fine tuning kom ik op een ODS setting van 3.7 en verhoog ik het diafragma naar F14 om de belichting goed te krijgen (zie foto 3).

Foto 1 F8 1/800 ISO 200 manual flash full power 1/1 HSS ODS 0.0

Foto 2 F8 1/800 ISO 200 manual flash full power 1/1 HSS ODS 2.0

Foto 3 F14 1/800 ISO 200 manual flash full power 1/1 HSS ODS 3.7

Wanneer pas je deze techniek nu toe? Je kunt in een situatie komen met veel licht (zon licht) waarbij HSS techniek niet voldoende is (het vermogen van de flitser in HSS mode is beperkt) of je flitser ondersteund geen HSS (zoals een manual studio flitser), dan is deze functie op de Odin zeer handig.
Phottix heeft aangegeven dat deze functie nog wel een beta versie is, maar ik vind de functie zoals die nu is al zeer bruikbaar en ben nog niet tegen problemen aangelopen.

2 opmerkingen:

 1. Hallo Michael,

  onder

  http://journal.phottix.com/photo-accessory-news/phottix-odin-canon-firmware-update/#comments

  schrijf je, dat de Strato & Strato II receivers ook met een ODS-correctie kunnen omgaan.
  Tot welke sluitertijd heb je hiermee geexperimenteerd? Zijn de
  Strato's zondermeer Hypersync-compatibel?
  Heb je ook in combinatie met Speedlights op ODIN recievers gewerkt, en welke invloed had een ODS tijdcorrectie op het geheel?
  ODS schijnt (nog) een globale parameter te zijn, beter zou natuurlijk een "ODS per kanaal" instelling zijn. Wat zijn jouw ervaringen en gedachten?

  vriendelijk dank alvast!

  J.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het getest tot maximale sluitertijd in combinatie met een Canon 580EX II dus op 1/8000 (dat is max voor mijn 5D MKII. Je kunt dit met de strato receiver alleen doen als je de Odin als transmitter gebruikt. In mijn blog test ik op sluitertijd 1/800 met ODS 3.7 met een sluirtijd van 1/8000 heb ik met ODS 3.7 een zwarte balk aan de onderkant. Als ik naar een ODS ga van 2.2 is de balk zo goed als weg. Wel heb ik aan de bovenkant van de foto een afname in flitslicht (dit is ook logisch) maar ik heb de test niet uitgevoerd bij vol zonlicht, maar bij kunstlicht in de woonkamer. ODS is niet plug and play zoals HSS in combinatie met TTL wel kan zijn. Per kanaal instellen van ODS zou nog mooier zijn omdat je dan verschillende flitsers kunt inzetten, maar weet niet of Phottix dit technisch kan regelen via firmware in de Odin. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen