Door Michael Muetstege

Illustratie Milo

vrijdag 18 oktober 2013

Test Pixel King Pro TTL radio trigger

Van de firma Benèl heb ik een set gekregen van twee King Pro transceivers en één King X. De set heb ik getest met de Canon 580EX II flitser en de Nissin DI866 MKII in combinatie met mijn Canon 5D MKII camera.

Ik heb de King Pro vergeleken met de de Phottix Odin.
Lees hier de volledige test: Test King Pro

maandag 7 oktober 2013

zaterdag 5 oktober 2013

ST-E3 clone van Yongnuo

Yongnuo komt de Canon flitsers weer tegemoet met een eigen ST-E3: YN-E3-RT. Ook zal yongnuo later een flitser op de markt brengen die een ingebouwde radio ontvanger heeft: YN600EX-RT. De TTL zender en flitser zullen compatible zijn met de Canon 600EX-RT en de Canon ST-E3 maar zullen een stuk gunstiger geprijsd zijn (prijzen zijn nog niet bekend, maar zullen wel hoger zijn dan de YN622 triggers en YN flitsers). De YN-E3-RT zal als extra een hulp focus LED krijgen en een USB poort voor firmware updates.


dinsdag 1 oktober 2013

Eerste blik op de Yongnuo YN-622N-TX

Yongnuo heeft de eerste foto's vrij gegeven van hun nieuwe trigger met LCD de YN-622N-TX. Deze trigger lost het gemis van een display bij het bedienen van de YN-622N op. En werkt dus samen met de YN-622N die je dan als receiver in zet. De nieuwe trigger zal ook voor Canon op de markt komen en zal tevens een USB poort krijgen voor firmware updates.



Specs die bekend zijn:

  • USB voor firmware updates.
  • Ondersteuning voor drie groepen.
  • Mix tussen TTL en manual groepen.
  • 1/3 stop regelbaar vermogen.
  • FEC (flits belichting compensatie).
  • Zoom op afstand regelbaar in die groepen.
  • 2e gordijn synchronistatie.
  • FP of HSS en Supersync.
  • AF hulplicht.
  • Camera sluiter op afstand te bedienen.
  • Batterij indicatie.
  • PC sync poort.
  • Meer stabiel en snellere data overdracht dan de YN-622N.

donderdag 19 september 2013

Phottix Mitros + is een grote PLUS!

Phottix heeft in hun nieuwe Mitros + niet alleen een Odin receiver ingebouwd, het is tevens ook transmitter, dus een transceiver. En de Mitros kan ook manual aangestuurd worden door een strato transmitter (dan alleen manual dus geen TTL).
Tevens heeft de Mitros + een geheugen functie waarmee je drie voorkeuzes van instellingen kunt opslaan in het geheugen en snel weer oproepen.

Dus alles op een rij:
Ingebouwde Odin receiver.
Ingebouwde Odin transmitter.
Ingebouwde Strato receiver.
Ingebouwde geheugen functionaliteit.




maandag 16 september 2013

Komt Phottix met een Mitros met ingebouwde Odin recieven?

Op Phottix Journal staat een foto van de Mitros +. Phottix doet een beetje raadselachtig over wat de + inhoud. Hopelijk hebben ze de wensen van sommige fotografen gevolgd en brengen ze een Mitros uit met ingbouwde Odin reciever.


donderdag 22 augustus 2013

Verborgen optie Phottix Odin?

Bij de laatste firmware voor de Odin V1.24 (en de V2.03 voor Odin versie 1.5) heb ik ontdekt dat er een extra optie is toegevoegd die niet genoemd wordt in de manual maar ook niet in de "Change log" die bij de firmware in de ZIP bestand zit.
De optie wordt wel vermeld in de firmware voor Nikon V1.03.

Als je de "Zoom" knop en de "+" knop een tijdje tegelijk indrukt (+/- 3 seconden) dan kom je in een extra menu waar je de TTL instelling over alle groepen kunt bijstellen.

Bovenin komt er TTL te staan en je kunt via de "-" en "+" knop de EV instellen in stappen van 1/3 stop tot +3.0 of -3.0. Op deze manier kun je zelf de belichting beïnvloeden en naar jou smaak instellen over alle groepen (A, B en C). Deze setting blijft staan, ook als je de Odin uitschakelt. Als je de "Clear" knop een paar seconden indrukt zal de setting weer terug gaan naar de 0 stand.


Ik heb Phottix een mail gestuurd met de vraag waarom deze optie niet vermeld wordt bij de Canon firmware. Deze optie is in ieder geval handig!

zaterdag 17 augustus 2013

Nieuwe Yongnuo transmitter met LCD voor de YN622 N/C

Yongnuo gaat een nieuwe transmitter op de markt brengen voor hun YN622 TTL trigger systeem. Deze zal worden uitgerust met een LCD. Yongnuo heeft dit overwogen omdat er veel reacties kwamen op hun YN622 voor Nikon. Zonder een LCD is de YN622N toch lastig te bedienen en moet je met de ledjes uitmaken hoe de trigger is ingesteld. De transmitter komt waarschijnlijk in oktober op de markt.
Het is nu al duidelijk dat er geen hotshoe doorvoer op de transmitter komt. Het is niet duidelijk of de Yongnuo transmitter een LCD krijgt zoals de Phottix Odin, aan de voorzijde van de transmitter of aan de bovenkant zoals de Canon ST-E3. De transmitter zal samenwerken met de huidige YN622N/C die als receiver wordt ingezet. De transmitter gaat waarschijnlijk YN622N/C TX heten.

Blogger Flashhavoc heeft in Photoshop al een voorbeeld gemaakt hoe de trigger er misschien  uit zal komen te zien.

De YN622TX kan ook samenwerken met de YN560 III om het vermogen in groepen op afstand in te stellen. TTL zal niet ondersteund worden in dit geval gezien de YN560 III geen TTL flitser is, maar puur manual. Dit is wel goed nieuws voor fotografen die manual werken, maar toch de luxe willen hebben om op afstand het vermogen te regelen.

donderdag 15 augustus 2013

Nieuwe firmware voor Canon en Nikon Pixel King Pro

Pixel komt met een nieuwe firmware voor de King Pro die geschikt is voor de Canon, Canon 1Dx en Nikon camera's.

King_Pro_For_Canon_1DX_ V101 is voor de Canon 1Dx camera's

King_Pro_For_Canon_V101 voor de andere Canon EOS DLSR's.

King Pro V101 For Nikon voor Nikon camera's





Wat men heeft verbeterd en welke bugs er zijn opgelost is nog een raadsel.
Ik heb de Canon King Pro getest met firmware versie V100 en kwam er achter dat deze firmware niet stabiel is:

"Als ik in A:B mode zit en ik ga van 8:1 naar 1:8 dan heb ik wel een overbelichte foto's of juist onderbelicht en is het verloop niet natuurlijk. Ook andere testers merken dat deze firmware niet stabiel is: But I’m having issues in ETTL with the later V001, and V100 firmware, the exposure jumps up every few shots, or after changing settings. I have not been able to to confirm with anyone else yet though if they are having the same problem. This issue could still be just at my end for whatever reason. As as far as I understand the units currently on sale do have this later V001, or V100 firmware installed".

Ik hoop dat deze problemen zijn opgelost in versie V101.

vrijdag 9 augustus 2013

Nieuwe firmware van Phottix voor Odin Canon

Phottix heeft een nieuwe firmware uitgebracht voor hun Odin voor Canon.
De firmware 1.24 voor de eerste serie van de Phottix Odin voor Canon en de 2.03 firmware voor de tweede serie Odin's (deze zijn herkenbaar aan versie nummer 1.5).

Er worden in deze firmware een hoop bugs opgelost:
  1. verbeterde compatibiliteit met de OES M camera's.
  2. Oplossing voor gebruik met lichtmeters in manual mode.
  3. Tweede gordijn synchronisatie werkt nu beter met camera's die "radio wireless system" ondersteunen in hun menu (behalve voor de 1Dx)
  4. 1Dx mode is toegevoegd door de "+" toetst in combinatie met de "HS" toetst een tijdje tegelijk ingedrukt te houden.
  5. De Odin versie 1.5 kan na firmware update goed samenwerken met de eerste versie van de Odin.
  6. Er is een extra functie toegevoegd aan de Odin: ODS (deze is nog wel in beta status en staat voor Over Drive Sync).
Ik was zeer benieuwd naar de nieuwe ODS (Over Drive Sync) functie op de Odin omdat dit voor super sync een handige optie kan zijn. Wat doet ODS? ODS gebruik je in combinatie met studio flitsers of manual flitsers om boven de synchronisatie tijd van je camera gebruik te maken van flitslicht. Dit kan met behulp van een studio flitser, maar ook met een speedlite.

ODS gebruik je in combinatie met HSS, alleen zal de flitser niet via HSS techniek gaan flitsen. Wat er gebruikt wordt is super sync. De Odin transmitter staat in de HSS stand (HI stand) om te zorgen dat de flitser direct af gaat als de sluiter van de camera open gaat en om er voor te zorgen dat de sluitertijd van de camera boven de synchronisatie tijd ingesteld kan worden. De Odin receiver is verbonden via de sync poort. Het kanaal waar de flitser is ingesteld zet je op manual (vermogen maakt in dit geval niet uit) en de flitser zelf staat vaak in vol vermogen (dit is nodig om een zo lang mogelijke flits te krijgen). Met de ODS setting kun je nu de timing regelen van het flitsmoment om zo zwarte balken te voorkomen in de foto. In het voorbeeld heb ik een Canon 580EX II flitser manual in vol vermogen aangestuurd (ik bezit geen manual flitsers) met mijn Odin set. De camera settings zijn ISO 200 F8 1/800. Normaal gesproken had in met de Canon 580EX II in combinatie met de Odin en super sync techniek altijd een zwarte balk aan de bovenzijde van mijn foto (zie foto1), maar met ODS instelling op 2.0 is de balk weg (zie foto 2) maar er is wel minder flitslicht in de foto. Na verder fine tuning kom ik op een ODS setting van 3.7 en verhoog ik het diafragma naar F14 om de belichting goed te krijgen (zie foto 3).

Foto 1 F8 1/800 ISO 200 manual flash full power 1/1 HSS ODS 0.0

Foto 2 F8 1/800 ISO 200 manual flash full power 1/1 HSS ODS 2.0

Foto 3 F14 1/800 ISO 200 manual flash full power 1/1 HSS ODS 3.7

Wanneer pas je deze techniek nu toe? Je kunt in een situatie komen met veel licht (zon licht) waarbij HSS techniek niet voldoende is (het vermogen van de flitser in HSS mode is beperkt) of je flitser ondersteund geen HSS (zoals een manual studio flitser), dan is deze functie op de Odin zeer handig.
Phottix heeft aangegeven dat deze functie nog wel een beta versie is, maar ik vind de functie zoals die nu is al zeer bruikbaar en ben nog niet tegen problemen aangelopen.

donderdag 27 juni 2013

Eerste indruk van de Pixel King Pro en King X

Van de firma Benèl heb ik een test set gekregen van de nieuwe Pixel King Pro en de Pixel King X. De eerste indruk die ik heb van deze e-TTL trigger set is zeer positief.
De King Pro is een transceiver (kan zowel als zender als ontvanger functioneren) en de King X is alleen een receiver (kan alleen ontvangen).


Omdat deze nieuwe King Pro een display heeft is het instellen zeer makkelijk en overzichtelijk. Ik hoop snel meer info te krijgen wat deze triggger gaat kosten.

Hou mijn blog in de gaten voor de volledige review.


dinsdag 25 juni 2013

Volledige test Phottix Mitros

Met dank aan de firma AQ4U heb ik de Phottix Mitros kunnen testen.



Lees hier de volledige test.

 Pluspunten van de Phottix Mitros

  • Krachtige flitser (GN van 58 bij 105mm).
  • Zeer stevig gebouwd.
  • Overzichtelijk verlichte LCD.
  • Batterij indicatie.
  • Makkelijk te bedienen.
  • Beep signaal voor bediening en herladen.
  • Snelle herlaadtijd ( 1.96 seconden bij vol  vermogen).
  • Aansluiting voor externe voeding.
  • Remote e-TTL/manual master/slave functie.
  • Optische slave functie om met studio flitsers mee te flitsen (manual).
  • Beveiliging voor overbelasting.
  • "Stofen" kapje meegeleverd.
  • Ondersteuning voor HSS, tweede gordijn en multi mode.
  • USB aansluiting voor updates van de firmware.
  • Krachtige autofocus hulpverlichting.
  • Gunstige prijs/kwaliteit verhouding.
Verbeterpunten van de Phottix Mitros:

  • Zoomkop is luidruchtig.
  • Geen Nederlandse handleiding.
  • Beep signaal voor bediening niet uitschakelbaar.
  • Zoom loopt tot 105mm i.p.v. 200mm.

vrijdag 7 juni 2013

Yongnuo YN622N een betaalbare TTL trigger voor Nikon

Yongnuo heeft de YN622 nu ook voor Nikon op de markt gebracht. De trigger wordt al aangeboden bij Fotoshop Aalten maar is helaas nog niet op voorraad. De trigger kost €99,95 voor een set en €54,95 voor elke extra transceiver.
Met de actie code MM10622C kun je €10,- korting krijgen bij Fotoshop Aalten: klik hier.

Er is een uitgebreide review te lezen op lightingrumours.com in twee delen: lees hier deel I en hier deel II en er komt nog een deel III. Voor wat ik nu heb gelezen over de YN622N ziet het er naar uit dat dit een succesvolle i-TTL trigger gaat worden voor Nikon strobisten.

zondag 26 mei 2013

Calumet Speedbox Hex 21 Octabox

Van de firma Calumet mocht ik de Speedbox Hex 21 Octabox testen.
Deze octabox is makkelijk op te zetten en kan zo op lokatie voor studio licht zorgen.
In het volgende filmpje zie je hoe makkelijk de softbox opgezet wordt.

En de softbox is ook weer makkelijk op te bergen.

De Octabox heeft een grote van 60CM en heeft een handig mechanisme om een flitser van elk type merk speedlite te bevestigen. Ook een extra trigger onder de flitser geeft geen problemen.




Eigenschappen:
• Verwijderbare interne diffuser voorkomt hotspots en verzacht het licht.
• Door de unieke vergrendeling ring in seconden in elkaar te zetten en te monteren.
• Quick-release systeem voor het snel demonteren.
• Biedt ruimte voor het gebruik van verschillende flash triggers.
• De kantelbare beugel kan ook worden gebruikt als een paraplubevestiging voor je camera flitser.
• Compleet met draagtas met schouderriem voor het opslag en vervoer

De Hex 21 kost € 161,99

zondag 14 april 2013

Phottix Mitros nu in Nederland verkrijgbaar

De Phottix Mitros is nu in Nederland verkrijgbaar bij AQ4U. De flitser kost €295,- en bied een mooi alternatief voor de Canon 580EX II die niet meer nieuw verkrijgbaar is.


De flitser zal deze week nog door mij getest worden.

Gegevens volgens de fabrikant:
Technical Specifications

  • Guide No.: 58/190 (at 105mm focal length, ISO 100 in meters/feet)
  • Flash coverage: 24-105mm (14mm with wide angle diffuser panel)
  • Auto zoom (Flash coverage automatically adjusts to match the lens focal length)
  • Manual zoom (Zoom can be adjusted by changing setting on the flash/camera)
  • Rotation: 360 degrees, Up-Down: -7 to 90 degrees.
  • FEC (Flash exposure compensation): Manual
  • FEB (Flash exposure bracketing): ±3 stops in 1/3 stop increments (Manual flash exposure compensation and FEB can be combined)
  • Sync modes: First Curtain Sync, Second Curtain Sync, and High Speed Sync
  • Stroboscopic flash: 1-199Hz
  • Flash exposure confirmation: Blue LED lamp lights up in E-TTL mode
  • Flash Recycling (with size-AA alkaline batteries) Recycling time/Flash-ready indicator: Normal flash: Approx.0.1-5 sec./Red LED indicator lamp lights up. Quick flash: Approx.0.1-2.5 sec./Green LED indicator lamp lights up.
  • Internal power: Four size-AA alkaline batteries or size-AA Ni-MH batteries
  • External battery: Compatible with Phottix Battery Pack and Canon compact battery pack CP-E4 through specific adapter
  • Power saving: Non-wireless slave modes: 90 seconds, Wireless slave mode: 60 minutes
  • Wireless flash 
  • Transmission method: Optical pulse 
  • Channels: 4
  • Wireless options: OFF, Master, Slave and Optical Slave
  • Transmission range (Approx.): ( Indoors:12-16m/39.36-52.48 ft., Outdoors: 7-9m/22.96-29.52 ft., Reception angle:±40°(horizontal),±30°(vertical)
  • Controlled slave groups: 3 (A, B, and C)
  • Flash ratio control: 1:8-1:1-8:1
  • Standby current: ≤100uA in sleep mode
  • Dimensions: (L x W x H): 202.8×77.5×58.3 mm
  • Weight: 427g (flash only, excluding batteries)

zondag 7 april 2013

Volledige test Calumet Genesis speedlight SP692C voor Canon

Met dank aan de firma Calumet kon ik de Genesis speedlight SP692C voor Canon testen.
Deze flitser is ook in een Nikon versie verkrijgbaar SP692N en is geschikt voor i-TTL.
De Genesis SP692C is een krachtige E-TTL flitser met een richtgetal van 50. 
Klik hier om de volledige test te lezen.


Pluspunten van de Genesis SP692C:
  • Krachtige flitser (GN van 50 bij 180mm).
  • Zeer stevig gebouwd.
  • Overzichtelijk verlichte LCD.
  • Makkelijk te bedienen.
  • Snelle herlaadtijd (2.8 seconden bij vol vermogen).
  • Aansluiting voor externe voeding.
  • Remote master/slave functie.
  • Beveiliging voor overbelasting.
  • "Stofen" kapje meegeleverd.Verbeterpunten van de Genesis SP692C:
Verbeterpunten van de Genesis SP692C:
  • Geen ondersteuning voor HSS.
  • Focus hulplicht niet krachtig genoeg.
  • Geen Nederlandse handleiding.
  • Geen USB voor updates.
Eindoordeel:

De Genesis flitser kost €210,- en voor dat geld heb je een zeer goed gebouwde flitser met veel opties. Het enige wat ik mis op deze flitser is de Highspeed sync (HSS) optie. De bouw van de flitser is zeer goed en het vermogen is hoger dan bijvoorbeeld de Canon 430EX II. De wireless master/slave functie is natuurlijk zeer handig als je de flitser remote wilt gebruiken. De flitser heeft een snelle herlaadtijd, maar de optie om een externe voeding aan te sluiten zorgt ervoor dat de flitser nog sneller herlaadt. Dit is handig als je veel achter elkaar moet flitsen (bij een bruiloft bijvoorbeeld). De verlichte LCD is zeer overzichtelijk en de bediening is in de praktijk zeer makkelijk (zeker vergeleken met de 580EXII waarbij de bediening wat lastiger is via de flitser). Jammer is dat de auto focus hulplicht niet krachtig is (in donkere situaties is het lastig scherp stellen). Mijn eindoordeel is dat Calumet met de Genesis SP692C een zeer goede prijs/kwaliteit neerzet.

vrijdag 15 maart 2013

Nieuwe testen op komst

Ik heb van de firma Calumet een aantal leuke strobist spulletjes ontvangen om te testen. Hun betaalbare flitser Genesis Speedlight SP692C (voor Canon), de speedlight powerblock 900, de HEX 21 Speedbox (een strobist octabox) en de Calumet radio trigger set (deze laatste is een clone van de Phottix Strato type I).




woensdag 13 maart 2013

Phottix Mitros snel in de handel

Het zal niet meer lang duren voordat de Phottix Mitros in de Nederlandse handel verkrijgbaar is. Na de WPPI beurs wordt de flitser nu naar verschillende landen geëxporteerd.
De prijs in Euro's is nog niet bekend, de advies prijs in de USA is $349,99.


donderdag 14 februari 2013

Calumet komt met betaalbare speedlite voor Canon en Nikon

De firma Calumet komt een nieuw type speedlite op de markt: Genesis Speedlite 692N/C. Deze speedlite is er in een Canon en Nikon versie. De flitser beschikt over een remote flits systeem (zoals CLS voor Nikon en wireless flash van Canon) en kan als slave, maar ook als master ingezet worden. De flitser kost €210,-



Belangrijkste kenmerken:
  • Hoog richtgetal: 50 (bij zoomreflector in 180mm en ISO 100)
  • Korte recycletijd van 5 seconden bij gebruik van AA alkaline baterijen
  • Vermogen in 22 stappen instelbaar
  • Compatible met Nikon-of Canon-wireless flash system
  • LCD-display
  • Compatible met i-TTL autoflash/stroboscoop flitsen
  • Power zoom met geheugenfunctie
  • Tweede sluitergordijn synchronisatie


Helaas beschikt de flitser niet over high speed sync (of FP zoals Nikon dat aangeeft).

donderdag 31 januari 2013

Volledige test van de Rikon Kody e-TTL trigger

Test Rikon Dazzne Kody

Als eerste wil ik de firma Fotoshop Aalten bedanken voor het mogelijk maken van deze test.
De firma Rikon heeft een aantal handelsmerken waaronder Dazzne. Onder deze naam brengt deze Chinese fabrikant de e-TTL trigger Kody op de markt. De Kody is een betaalbaar e-TTL trigger systeem met display. Momenteel is de Kody er alleen voor Canon, maar er wordt hard gewerkt aan een Nikon versie. De Kody wordt zeer compleet geleverd met draagtas en kabeltjes.
Klik hier om de volledige test te lezen.


Alle pluspunten op een rijtje:

  • De Kody is zeer stevig gebouwd (zowel de transceiver als de receiver).
  • Gebruik van AA batterijen in de transceiver en de receiver.
  • Duidelijk display en verlichte toetsen.
  • Makkelijk te bedienen.
  • Transceiver functie en on camera flitser functie via e-TTL hotschoe.
  • Afneembare hotshoe (voor montage lichtstandaard) op de receiver.
  • Metalen hotschoe op de transceiver.
  • Stabiele verbinding tussen transceiver en receiver over 100 meter.
  • USB aansluiting voor toekomstige firmware updates.
  • Compleet geleverd met sync kabels en draagtas.
  • Zeer gunstige prijs t.o.v. de concurrentie.
Maar ook een paar verbeterpunten:

  • Geen focus licht op de transceiver (wel via de flitser).
  • Geen ondersteuning voor FEB en Multi flitsen.
  • Geen 1/3 stop ondersteuning in manual mode.
  • Zoom wordt niet automatisch aangepast bij indrukken sluiterknop camera.
  • Oude flitsers van Canon en 3e partij flitsers werken niet goed met de Kody (heb nog niet veel 3e partij flitsers kunnen testen).
Eindoordeel:

De Kody heeft een verrassende prijs/kwaliteit verhouding. Voor maar €199,- heb je een zeer complete set in draagtas en kabeltjes.
En voor €99,95 koop je er een extra losse receiver bij. De bouw is zeer stevig door het gebruik van metaal en een goede kwaliteit plastic.
Het werken met de Kody is makkelijk en het LCD laat goed zien wat je aan het doen bent (dit is een voordeel op triggers die geen LCD hebben zoals de Pixel King en Yongnuo YN622C). In de praktijk werkt de Kody stabiel (in combinatie met de juiste flitser).
Wel is het jammer dat er hier en daar "bugs" in de software zitten, maar Rikon heeft aangegeven een aantal belangrijke problemen in de eerste firmware update aan te pakken. Ook is het jammer dat er geen ondersteuning is van oudere Canon flitsers zoals de 430EX I of 3e partij flitsers zoals de Nissin DI866MKII.

Winnaar van de Yongnuo YN622C

De winnaar van de Yongnuo YN622C is de foto van Karina.
Het was moeilijk keizen. De jury van 6 leden heeft gekozen voor deze foto omdat er veel sfeer in zit en ook een verhaal verteld. Het licht wat gebruikt is voor de foto maakt de foto spannend.
Karina, gefeliciteerd met je prijs! De triggerset komt zo snel mogelijk naar je toe.
Dit is de winnende foto:
Ik wil alle deelnemers bedanken voor het meedoen aan deze wedstrijd.

donderdag 24 januari 2013

BTS heeft geen EPO nodig om mooie wielrenner foto's te maken

Het is altijd leuk en leerzaam om de video's te bekijken van Big Ben waarin hij laat zien hoe hij te werk gaat. Bekijk ook zijn blog voor meer info.


En hier een video over een shoot in zijn huis tuin en keuken studio


WAARSCHUWING: Vandaag is de laatste dag dat je een foto kunt opsturen om de YN622C set te winnen.

dinsdag 22 januari 2013

Nog 3 dagen om je foto in te sturen

Je hebt nog 3 dagen de tijd om je mooiste strobist foto op te sturen en de Yongnuo YN622C e-TTL radio trigger voor Canon te winnen! Tot en met 25 januari kun je de foto's insturen.
Lees hier de voorwaarden.

Nieuwsgierig wat de YN622C allemaal kan, lees hier mijn volledige test .

donderdag 17 januari 2013

Yongnuo komt met twee nieuwe modellen flitsers

De firma Yongnuo komt met twee nieuwe flitsers op de markt.
De eerste flitser met type naam YN500EX ondersteunt HSS/FP tot 1/8000 en kan ingezet worden in een Canon remote flitssysteem of in Nikons CLS als slave (on camera is de flitser geschikt voor Canon, maar er zal ook wel een Nikon versie komen). Is deze flitser anders dan hun eerste highspeed flitser de YN568EX? Nee, niet echt. Het richtgetal is iets lager GN53 i.p.v. GN58 (moet er wel bij zeggen dat Yongnuo nooit nauwkeurig is met hun richtgetal en altijd meer opgeeft dan in de praktijk gehaald wordt). Er zit een andere sync poort op deze flitser PC i.p.v. 2.5mm jack. Wat is dan de grote verandering? De knopjes onder het display, deze zijn nu verlicht. Helaas heeft Yongnuo geen radio ontvanger ingebouwd in de YN500EX zodat deze met de YN622C kan werken.



Een radio ontvanger is wel in hun tweede nieuwe model YN560 III ingebouwd, die (het type nummer verraad het al) de derde generatie YN560 flitsers is. De flitser is net als zijn voorgangers een manual flitser (dus geen TTL ondersteuning), maar dit keer met ingebouwde radio receiver die aangestuurd kan worden door een RF602 of een RF603 radio trigger. De flitser is uitgerust met een LCD scherm (zoals de YN560II dat ook al had) en heeft een richtgetal van 58GN.





zondag 13 januari 2013

Yongnuo gaat de YN622N voor Nikon op de markt brengen

Via de blog van Havoc is bekend gemaakt dat er een Nikon versie komt van de YN622. Een engineer van Yongnuo: Guanchao Liang heeft bekend gemaakt dat deze YN622N een paar unique opties krijgt. Er is verder over de specs niets bekend gemaakt.