Door Michael Muetstege

Illustratie Milo

zondag 25 september 2011

Fouten ontdekt in de Nissin Di866 MKII flitser


Tijdens experimenteren met de Nissin DI866 MKII voor Canon, ben ik tegen een aantal fouten aangelopen. De firmware versie van mijn Nissin is 03.01.03.02

1: Als je van het manual menu of van het multi menu naar wireless menu gaat, werkt de IR functie niet. Ik moest eerst weer terug naar de Automatische- of TTL mode en daarna weer terug naar wireless mode om de IR functie aan de praat te krijgen.

2: Als je de zoom functie van de flitser op automatisch hebt staan zal kop van de flitser ook gaan zoomen als je deze gaat draaien of kantelen. Bij de Canon 580EX MKII gaat de kop bij draaien of kantelen naar een vast positie (wat ook logisch is). Door de zoom functie in manual te zetten kun je dit probleem voorkomen.

3: Als je met een IR zender werkt zoals de ST-E2 en je stelt de A:B ratio in. Dan moet je tussen A en B een maximaal verschil van 3 stops kunnen instellen. Na een aantal proef foto's blijkt dat de Nissin geen 3 stops haalt. Als ik de zelfde test uitvoer met een Canon 580EX MKII dan zie je een veel groter verschil tussen de 1:8 en de 8:1 foto. Als je de Nissin in HSS mode zet, wordt het verschil nog groter t.o.v. Canon.
Voorbeelden:

Foto links boven met Nissin DI866MKII in verhouding 8:1 en foto rechts boven Nissin DI866MKII in verhouding 1:8. Foto links onder Canon 580EX MKII in verhouding 8:1 en foto recht onder Canon 580EX MKII in verhouding 1:8.


Je ziet duidelijk verschil in de verhouding tussen de lichte en donkere foto tussen de Nissin t.o.v. de Canon.
Foto links is de Nissin DI866MKII en foto rechts is de Canon 580EXMKII in HSS mode (1/400) allebij in de verhouding 1:8
4: De modeling functie werkt alleen met de pilot knop, deze kun je alleen vanaf de flitser bedienen. Als je op de camera op de diafragma knop drukt werkt het modeleer licht niet. De functie werkt ook niet via IR. Bij een Canon 580EX/MKII of een 430EX/MKII is deze functie wel aanwezig.
Ik de fouten gemeld bij fabrikant in de hoop dat ze met een nieuwe firmware komen waarin dit is opgelost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten